ГО КРЦ «Право на життя»

Неділя, 19.05.2024, 10:51

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2011 » Червень » 20 » Тютюн – найголовніший і найглобальніший вбивця. Актуальність проблеми куріння на сьогодні є загальновизнаною.
16:41
Тютюн – найголовніший і найглобальніший вбивця. Актуальність проблеми куріння на сьогодні є загальновизнаною.

Ми живемо у складному світі, який постійно нас випробовує на міцність. Здорова, сильна духом людина розуміє, що життя це боротьба і старається переборювати труднощі. Емоційно слабка і духовно незріла людина панікує перед проблемами, відчуває тривогу, невпевненість і тому алкоголь, наркотики а також тютюн є універсальними протекторами: залежно від проблеми розслабляють або стимулюють нервову систему, підвищують судинний тонус, дають почуття задоволення причому фальшиві.

Тютюн – найголовніший і найглобальніший вбивця. Проблема тютюно-куріння вкрай актуальна для України. Україна та інші слаборозвинені країни входять до групи з найбільшим рівнем поширеності цієї шкідливої для здоров'я звички. В нашій країні куріння є однією з основних, а для деяких віково-статевих груп основною причиною передчасної смерті.

Актуальність проблеми куріння на сьогодні є загальновизнаною. Втім, ми навряд чи помилимось, якщо ствердимо що в українському суспільстві зрушення її з мертвої чи майже мертвої точки не вважається за першочергове завдання суспільної політики. Низький рівень життя населення, безробіття, швидкий ріст пошилення ВІЛ-інфекції, туберкульозу та інших соціальних хвороб, на перший погляд, повинні хвилювати більше ніж така добре знайома " шкідлива звичка " як куріння. Не виключено, що підсвідомо суспільство навіть виправдовує поширеність даного зловживання як засобу хоча б тимчасового відсторонення від життєвих проблем в умовах зростаючої стресогенності.

Наслідки тютюнокуріння пов’язані з арсеналом небезпечних захворювань. Зокрема ця шкідлива звичка є причиною серцевих приступів, інсультів, хронічних бронхітів, емфізем, різних видів онкозахворювань, особливо раку легень. Адже 11 із 12 хворих, які помирають від раку легень, були курцями. Серед людей віком від 30 – 40 років, які полюбляють цигарки інфаркти трапляються в 5 разів частіше, ніж серед тих, хто цієї шкідливої звички немає. Нікотин викликає влюдини дуже сильну наркотичну залежність. На відміну від героїну чи кокаїну, нікотин не викликає у людини яскраво вираженого стану сп’яніння, тому його силу часто недооцінюють. Однак легкий стан ейфорії від куріння викликає потяг до нього і людині хочеться відчути цей стан знову і знову. Кинути курити важко ще й тому, що це – поведінкова звичка, яка укорінилась в повсякденному житті. Саме тому подолати цю шкідливу звичну важко навіть тим, хто дуже сильно цього хоче.

В наш час в Україні нараховується майже 9 мільйонів активних курців, які складають третину всього працездатного віку країни. Істотно поліпшити здоровя цієї величезної кількості людей можливо без залучення значних матеріальних витрат, впливаючи лише на один фактор – куріння.

 

 

 

 

Підготувала:

лікар нарколог Івано-Франківського

обласного наркологічного диспансеру

Пелех Оксана Орестівна

Переглядів: 2081 | Додав: drugsclinic | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар

«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 12

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0