ГО КРЦ «Право на життя»

Понеділок, 06.05.2024, 22:00

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2011 » Листопад » 8 » Один день із життя ДАІ
16:08
Один день із життя ДАІ

Один день із життя ДАІ

Журналіст «Івано-Франківського  оглядача» вирішив  перевірити чи легкий хліб «даішника». Тому у супроводі дорожньо-патрульної служби (ДПС) відправився у наряд. 

    Дорожня варта

На  чвертьмільойонний Івано-Франківськ всього 29 інспекторів. Працюють міські «даішники» в три зміни, а щоб «перекрити» всі 12 маршрутів людей все одно не вистачає. Вулиці Галицька, Коновальця та Івасюка – місця найбільшої концентрації ДДП. Наряди на цих постах виставляють в обов’язковому порядку.

З початком чергування кожен екіпаж отримує зброю та рознарядку. Впродовж інструктажу зачитують орієнтування на незаконне заволодіння автомобілем, перераховують машини, котрі потрібно затримати. Їх дуже багато. Це не лише викрадені, а й ті, які розшукує судовиконавча служба, або ж автомобілі-двійники, в яких номерні знаки підроблені. Списки викрадених автомобілів видають кожному, хто йде в наряд. Тож «чорні» списки отримуємо й ми.

«Зараз  крадіжки машин призупинилися, а  всі викрадені авто – повернули  власникам, – каже інспектор Василь Кінаш. – Усе завдяки встановленим відеокамерам. На всіх виїздах з міста їх поставлено. Ввівши номер автомобіля ми вже знаємо, куди він поїхав».

Василь  Кінаш в день мого патрулювання обслуговував маршрут №12, що по вул. Є. Коновальця на повороті до села Чукалівка. Вісім годин на дорозі, а на рахунку всього три протоколи. «Основні порушення ненадання пішоходові переваги, обгін в недозволеному місці та порушення правил проїзду перехресть», – розповідає інспектор. Штраф за порушення правил проїзду пішохідних переходів від 255 до 340 грн., а за порушення правил проїзду перехрестя 425 грн. Відтак зізнається, що підвищення суми штрафу вплинуло позитивно, бо порушень зменшилось набагато. 

    Спірне число

Тринадцятого серпня вперше в Івано-Франківську працівники Державтоінспекції проводили рейдову групу з випробування нового пристрою по вимірюванні алкоголю в крові. До мобільної групи залучили нарколога. І нам пощастило стати учасниками експериментального рейду.

«Цей  прилад миттєво визначає вміст алкоголю у видихуваному повітрі. Встановлює не лише вміст кількісного складу, а й якісний, цифровий еквівалент алкоголю в крові», – пояснює завідувач відділення обласного наркологічного диспансеру, а нині учасниця групи Тетяна Черкасова.

В кожної людини чутливість до горілки  індивідуальна. Алкотест – додатковий метод дослідження. «Якщо ми навіть визначили вміст етилового спирту, людину обов’язково треба вести на огляд в наркодиспансер, адже алкогольне сп’яніння – не лише вміст алкоголю в крові, а й психоемоційна та неврологічна симптоматика», – проводить роз’яснювальну роботу лікар.

Вартість  приладу 12 тис. грн. В наркодиспансері таких три, в районах ще кілька. Алкотест невибагливий, проте дуже точний. Тому й вийшли «даішники» на випробування на дорогу, бо скоро кожен екіпаж таким лічильником владуватиме. Досі працівник ДАІ не міг визначити кількісного показника алкоголю в крові, бо не було сертифікованих апаратів.

Число 0,3 проміле лише точка відліку. Все залежить від того, коли людина вживала їжу, в якій кількості та від швидкості всмоктування алкоголю у кров.

Таке нововведення не зовсім до душі працівникам дорожньо-патрульної служби. Вони зізнаються: «Нашим людям не варто говорити про якісь допустимі 0,3 проміле в крові алкоголю. Водії не орієнтуються, що то таке і думають, що їм і 200 гр. горілки випити можна». 

Старший інспектор ДПС із забезпечення супроводу Іван Струк розповів, що одинадцять років спиртне не вживає, тому й без будь-якого приладу бачить, коли водій «під шафе». До того ж випившу людину видно одразу. Окрім запаху, звісно, – почервоніння обличчя та тремтіння рук. Щоправда великі штрафи трохи дисциплінували водіїв.

«Зараз  за кермо випивші не сідають, – розмірковує Іван Струк.– Кожен розуміє, що краще принести в сім’ю, ніж винести».

У світлу пору доби працівники ДПС працюють по одному, в сутінки – екіпаж парний. Це зі слів, бо кореспондента на друге патрулювання вже не взяли.

Довідка

В минулому році по місту було скоєно 884 ДДП, цьогоріч – 615.

Кількість ДДП з потерпілими у 2008 році – 76, 2009 – 44.

Кількість загиблих зменшилася на 33%, травмованих  на 52%.

Переглядів: 1445 | Додав: drugsclinic | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 12

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0